Młóto browarniane – mlekopędna pasza

Jedną z pasz białkowych, która może być alternatywą dla poekstrakcyjnej śruty sojowej w żywieniu bydła, jest młóto browarniane. Młóto jest produktem ubocznym przy produkcji piwa.

Młóto browarniane suszone. (fot. ddgs.pl)

Zawiera w swoim składzie słód jęczmienny, jęczmień, pszenicę, kukurydzę poddane procesowi warzenia. Jego białko charakteryzuje się umiarkowaną podatnością na rozkład w żwaczu, dzięki czemu sporo białka przemieszcza się do jelita cienkiego i tam jest trawione do aminokwasów. Sucha masa młóta browarnianego zawiera około 26 – 28% białka ogólnego, ma w składzie dużo lizyny i stosunkowo mało metioniny. Młóto jest bardzo dobrym komponentem TMR-u, ponieważ ze względu na swoją „soczystą” strukturę ogranicza sortowanie pasz przez krowy.

Trwałość  młóta świeżego wynosi latem 3 – 4 dni, w okresie zimowym 6 – 7 dni. Aby ograniczyć pleśnienie młóta warto składować go na betonowej powierzchni ze skłonem, co ułatwia odciekanie. Po 1 – 2 dniach dobrze jest je nieco ubić, formując pryzmę. Uformowaną pryzmę można przykryć folią, aby zabezpieczyć przed opadami deszczu. Dobrym sposobem konserwacji młóta jest jego zakiszanie. Kiszenie jest efektywniejsze po uprzednim odcieknięciu wody. Można zakiszać w silosach, czy nawet w pryzmach (większe straty), ale najbezpieczniej robić to w rękawach foliowych. Młóto zakisza się trudno, ale przy spełnieniu pewnych wymogów, ta metoda jest opłacalna. Dla poprawienia procesu zakiszania dodaje się otręby pszenne lub wysłodki buraczane (5 – 10% zakiszanej masy).

Młóto najlepiej stosować w początkowej i środkowej fazie laktacji w połączeniu  z kiszonką z kukurydzy i kiszonką z traw. Nie należy stosować młóta w dawce dla krów zasuszonych, ze względu na ewentualne problemy w okresie okołoporodowym.

Na rynku dostępne jest także młóto browarniane suszone. Dawki młóta świeżego lub kiszonego wynoszą 8 – 10 kg/krowę/dzień, natomiast młóta suszonego do 3 kg dziennie/szt.