Rasy bydła mlecznego w Polsce i na świecie

Rasa czarno-biała

Rasa czarno-biała

Jest to bydło najbardziej znane w Polsce, występujące na terenie całego kraju. Materiałem biologicznym do wyhodowania rasy bydła czarno-białego w naszym kraju stały się mieszańce z krzyżowania wspierającego ras rodzimych z bydłem fryzyjskim importowanym z Europy Zachodniej  Holandia, Niemcy). Obecnie krowy czarno-białe charakteryzują się mocną budową, dobrze rozwiniętą klatką piersiową, głębokim tułowiem,  wysokimi i mocnymi nogami. Krowy osiągają wagę ciała 650-700 kg, a ich wysokość w kłębie to 143 cm. Bydło nizinne czarno-białe cechuje dobrą  wydajność mleczna, łatwe dostosowanie się do warunków bytowania, łatwe porody, prawidłowe zawieszenie wymienia.

Rasa czerwono – biała

Rasa czerwono-biała

Rasa ta jest najbardziej rozpowszechniona na terenie Polski południowej. Zwierzęta tej rasy charakteryzuje białe podbrzusze, nogi i do połowy  ogon. Na czole mają białą gwiazdkę lub łysinę. Głowa jest szeroka z dużym pyskiem. Rogi i mocne racice są żółte z brunatnymi pręgami. Szyja  niezbyt długa, tułów szeroki i głęboki. Nogi są niezbyt długie, o masywnych racicach. Masa ciała krów wynosi 600-700 kg, buhajów 1100-1200  kg. W kłębie krowy mają 130 cm wysokości. W poszczególnych stadach hodowlanych w kraju notuje się mniejszy lub większy udział genów rasy  hf, a w niektórych gdzie stosowano krzyżowanie wspierające zbliża się do 100%. W populacji masowej bydło czerwono-białe zostało pokrzyżowane w niewielkim stopniu i w dalszym ciągu zachowuje cechy właściwe rasie.